Ekcem šaka i stopala

Promene na šakama i stopalima u vidu ekcema se javljaju kao posledica intenzivne reakcije imunološkog sistema na mnoge štetne faktore kojima su izloženi u spoljašnoj sredini ili pak endogenim faktorima. Ove promene u vidu ekcema su jako česti problemi sa kojima se susreće veliki procenat našeg stanovništva i veoma česti su na šakama i stopalima. Kada dođe do akutizacije problema i to nakon kontakta sa iritirajućim agensom ekcemi se manifestuju crvenilom, otokom,svrabom, pojavom mehurića na koži sa vlaženjem , svrabom i ljušćenjem kože.

Ukoliko se izlaganje štetnim faktorima i dalje nastavlja dolazi do prelazska u hronični oblik koji se karakteriše zadebljanjem, suvoćom, pucanjem i ljušćenjem kože.
Ukoliko se ekcem javlja pod uticajem iritanasa iz spoljašnje sredine to se naziva kontaktni ekcem koji je najčešći kod odraslih osoba inajčešće je vezan za profesiju ( građevinari, baštovani, frizei…) Kontaktni ekcem može biti posledica alergijske reakcije ili iritacije na jedan ili više proizvoda na poslu ili kod kuće kao sto su deterdženti, alkohol, sapuni, rastvarači ili novac. Uzroci alergijskog kontaktnog ekcema mogu se otkriti testovima za epikutano testiranje.U lečenju ekcema najvažnije je zaustaviti dalje izlaganje kože štetnim agensima, iritansima koje dovode do njegovog nastanka. Potrebno je izbegavati jake sapune i deterdžente koji mogu biti uzrok nastanka ekcema. Redovna upotreba krema koje obnavljaju barijerni lipidni sloj kože na šakama i stopalima je vrlo važna u lečenju ekcema kao i krema koje regenerišu i vraćaju kožu u prvobitno stanje. Takodje, neophodno je korišćenje zaštitnih rukavica, prilikom kontakta sa iritansima i alergenima.