Endogeni ekcem šaka i stopala. Ekcem se javlja kod preko 70% stanovništva i može biti pod uticajem iritanasa iz spoljašnje sredine ili egzogeni, tj kontaktni ili pak endogeni tj izazvan faktorima iz unutrašnje sredine organizma. Endogeni ekcemi izazvani su dakle unutrašnjim faktorima, tj. alergijskom konstitucijom samog organizma i to je takozvani atopijski ekcem šaka i stopala.  Ovaj oblik ekcema se manifestuje hroničnim ekcemom, koji može biti izazvan alergijom ili iritacijom, a u obliku je zadebljanja, suvoće, ljuštenja i pucanja kože na
šakama ili stopalima.

Poseban oblik endogenog oblika ekcema je pomfoliks ili vezikulozni ekcem šaka i stopala.Ovaj oblik ekcema može biti provociran povećanom temperaturom, stresom, ejakim emocijalnim stanjem alergijskom konstitucijom ili bakterijskom ili gljivičnom infekcijom iz udaljenih delova tela.
Promene se javljaju u naletima, češće u proleće i jesen, u vidu mehurića duboko smeštenih na koži šaka ili stopala, ranicama ili ljuspanjem kože. Ako je izazvan gljivičnom infekcijom, najčešće stopala, njenim lečenjem dolazi do povlačenja ekcema. Lečenje se sprovodi izbegavanjem dodatnih iritanasa, korišćenjem blagih kupki i sapuna kao i revitalizirjućih krema i melema.

Lečenje može da se sprovodi i kortikosteroidima, imunomodulatorima, retinoidima… sistemski sa prednizonom, metotrexatom itd ali je poželjnije započeti sa proverenim kremama i melemima bez kortikosteroida.

Melem koji daje rezultate kod ekcema jeste PRIMEDERMA E – melem protiv ekcema. Ovaj melem je efikasna prirodna formula protiv ekcema u akutnoj fazi, sa izrazitim protivupalnim efektima, za epitelizaciju kože bez kortikosteroida, sa biljnim uljima i po potpuno prirodnoj proverenoj recepturi

Nakon akutizacije i u danima kada nema promena može se koristiti PRIMEDERMA N
– krema sa prirodnom formulom za negu kože koja je suva, sklona ekcemima i drugim formama dermatitisa, sa izrazitim protivupalnim i regenerativnim dejstvima na oštećenu kožu.
dermatitis