dermatitis
Terapija atopijskog dermatitisa tipično suve kože jeste primena neutralnih krema koje hidriraju i omekšavaju kožu dok ujedno ne dozvoljavaju prodor iritanasa.
Kod terapije atopijskog dermatitisa preporučuje se često kupanje uljanim kupkama sa pH 5-5,5, bez parabena i sulfata, pomaže u revitalizaciji i skidanju krusti. Pored ovih prirodnih krema se propisuju kortikosteroidne kreme ali se po iskustvima korisnika mogu uključiti tek ukoliko neke od lekovitih krema ne daju efekat.
Kod terapije atopijskog dermatitisa primenjuju se i različite forme fototerapije kao deo lečenja atopijskog dermatitisa. Sunčevo zračenje pogoduje lečenje atopijskog dermatitisa, samim tim je uvedena primena UVA, UVB ili kombinacija ove dve vrste zračenja. Kod dece se koriste UVB zraci a kod starije dece od 12 godina UVA zračenje sa psoralenima. Ova kombinacija terapije smanjuje primenu kortiko preparata i imunosupresiva i to ciklosporina A koji je najčešći u upotrebi.
Poslednjih godina se primenjuju lokalni ili topikalni imunomodulatori koji takođe smanjuju upotrebu kortikosteroida u terapiji atopijskog dermatitisa. Lokalni imunomodulatori nakon terapije, dovode do kompletne regresije zapaljenja, a bez neželjenih posledica.
PRIMADERMA E koja umiruje i leči akutizaciju atopjskog dermatitisa i PRIMADERMA N koja rehidrira kožu i neguje takođe učestvuju u terapiji atopijskog dermatitisa i smanjuju upotrebu kortikosteroida.
Pored toga što atopijski dermatitis može da ima teške oblike i dugo da traje uz pomoć navedenih terapijskih metoda može se pomoći svim pacijentima. Pravilnim režimom života, ishrane i ponašanja i primenom pravilne terapije, a pre svega negom kože ( PRIMADERMA N ) najveći broj pacijenata može živeti normalan, kompletan i sadržajan život.